1911 yılından bu yana Solvay Konferansı, kimya alanında yürütülen periyodik toplantılar olarak devam etmektedir. Bu konferansın 5. sinde çekilen fotoğraf oldukça ünlüdür. Bu fotoğraf tarihin seyrine etki edecek denli önem arz etmektedir. Çünkü bu fotoğrafta tarihin seyrini etkileyen bilim adamlarını toplanmıştır.
Her üç yılda bir düzenlene konferanslar, Fransızca Conseils Solvay olarak anılmaktadır. Konferanslarda fizik ve kimya alanında önemli başlıklar yer alır. Konferanslar bir yıl fizik alanında gerçekleşirken diğer yıl kimya alanında gerçekleşir. Sonraki yıl boş olan konferanslar 3 yıllık döngüler halinde devam etmektedir.
Bu konferans serilerinden en fazla dikkat çekeni ise 1927 yılında gerçekleşen konferanstır. Konferansta Marie Curie ve Albert Einstein gibi dünyayı değiştiren isimler yer almıştır. 127 konferansı günümüzde dahi hala dikkat çekmeye devam etmektedir.
Günümüzde sonuncusu 2011 yılında gerçekleşen Solvay konferansları, 216 yılında kimya alanında da karşımıza çıkmaktadır. 2014 yılında ise konferanslar fizik alanında yapılmıştır. İlk konferans ise 1911 yılında Nobel ödüllü Hendrik A. Lorentz başkanlığında gerçekleşmiştir. Bu konferans kimya şirketi başkanı olan Ernest Solvay dsteği ile başlamıştır. Sonraki yıl yine Ernest Solvay desteği ile devam eden konferans fizik alanında gerçekleşmiştir. 1912 yılında ise Solvay Enstitü kurulmuştur. Bilim Türk tarafından konferans ile ilgili önemli bilgilere yer verilmiştir.
1911 yılında ilk defa düzenlenen konferansın konuları radyasyon ve kuantum olmuştur. İlk konferans katılımcılarının arasında Einstein, arie Curie ve Henri Poincare gibi dikkat çekici insanlar bulunmaktadır. Konferans zincirinin en dikkat çeken halkası ise 1927 yılında gerçekleşmiştir. Bu konferans solvay konferanslarının 5. Konferansıdır. Heyecan verici konferansa dair bir fotoğraf bulunmaktadır. Ayrıca yine konferansa ait olan video da yer almaktadır.
Elektron ve fotonları konu alan 5. Konferansa Bilim Türk de yer vermiştir. Bu konferansta yer alan 29 katılımcının 17 tanesi Nobel Ödülü kazanan araştırmacılardır. Bu konferansın önemi sadece katılımcılardan kaynaklı değildir. İnsanlık tarihine inanılmaz etkiler bırakacak olan kuantum tartışmaları bu konferansta başlamıştır. Neils Bohr ve Albert Eisntein bu konferansta kuantum tartışmalarının başlangıç noktasını oluşturmuştur.
Benjamin Couprie tarafından 29 Ekim 1927 yılında çekilen fotoğrafın hikayesi çok daha öncelere dayanmaktadır. Hikaye ilk ve en meşhur uluslar arası bilim toplantısı olan 1911 Solvay Fizik Konferansına dayanmaktadır. Fotoğrafta 2011 yılına kadar devam eden 1 asırlık bilim insanı toplantısının temelleri yer almaktadır. Bilim Türk tarafından bilim tarihi konusunda derin araştırmalara yer verilmektedir.
Modern bilimin yaklaşık 400 yıl önce kurulduğu düşünüldüğünde bu toplantıların bilimin çeyrek zamanını oluşturduğu görülmektedir. Ayrıca konferansta yer alan bilim insanları bize toplantının dünya tarihi açısından kazandığı önemi göstermektedir.